dinsdag 27 juli 2010

Muziek: ZZ Top - Cheap Sunglasses

Zonnebrillen. Ze zijn er officieel om bij al te zonnig weer zonder toegeknepen ogen gewoon in het rond te kunnen kijken. Dat kijken, daar draait het om, niet zozeer om de zon. Dat is enkel het excuus om ze te dragen, deze spiegelende, donkere kijkers. Vertrouw nooit mensen die voor mei al een zonnebril dragen. Tenzij ze een hond of stok bij zich hebben. Dan is het gewoon discriminerend om ze te wantrouwen.

Naast de zon is er zomers een legio aan redenen om een zonnebril te dragen. En meeste redenen hangen samen aan één hoordreden: je ogen bedekken. Er zijn rooddoorlopen ogen om te bedekken, en blauwe ogen, maar meestal bedekken we kijkende ogen. Let erop, je ziet het meest die grote zonnebrillen, de pilotenbrillen, het liefst met spiegeleffect. Bordjes met "ZONNEBRILLEN 10 EURO" zijn inmiddels niet weg te denken uit festivalweiden en toeristische straten.

Je dekmantel op en je kunt kijken waar je wilt. Kijkt je naar die mooie ogen of...? Ze zullen het nooit weten. Onbeschaamd staren naar billen, borsten, tatoeages, piercings, buiken, flaporen en foute kleding, zonnebrillen maken het mogelijk. Je stoot degene naast je aan, en die kijkt ook. Als hij erg goed is, dan kijkt hij zonder z'n hoofd te draaien, zodat zijn blikveld ogenschijnlijk in zijn geheel niet verandert. En als je geluk hebt, staat het plexiglas in ijzerdraad je nog goed ook.

Straks, als het seizoen voorbij is en het excuus voor onze undercoverglazen achter de wolken verdwijnen is, moeten onze ogen weer zonder beschutting. Open en bloot moeten ze de wereld om ons heen bij ons naar binnen brengen. Loddig, rooddoorlopen, blauw, bruin, groen, tot spleetjes, gezwollen; ze gaan van links naar recht, van boven naar beneden, niet langer verhullend waar we naar kijken. We moeten kijken, en wegkijken. We moeten onze onbedekte kijkers neerslaan, ten hemel slaan, laten draaien, en voor een ogenblik bedekken achter een knipoog. Dit alles tot we, als de zomer weer daar is, onze ogen weer kunnen bedekken onder getint plexiglas.

"...Is hit that streets a-runnin' and try to beat the masses
And go get yourself some cheap sunglasses
Oh yeah, oh yeah, oh yeah"



PS. Ik weet daar er ook zonnebrillen zijn met echt glas, al dan niet op sterkte. Zonnebrillen die zijn ontworpen door mensen met bekende namen. Donkere glazen die werkelijk al het schadelijke en vervelende licht van onze lieve zon wegfilteren. Dure zonnebrillen dus. Respect dat jullie het kijken in de zon serieus nemen. Maar daar zingt de bebaarde man nu eenmaal niet over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten