dinsdag 3 augustus 2010

Muziek: Fratsen - In Ons Dorp

Altijd, (nee, niet altijd, maar vaak, dus altijd is hier een geval van 'bij wijze van spreken') als iemand hoort dat je uit een 'klein kerkdorp in de gemeente Haaksbergen' woont, vragen mensen of er wel iets te doen is. Wat ze eigenlijk vragen is: "Wat doe je nog hier?", maar dat klinkt wat onfatsoenlijk, dus vaak wordt nog vervangen door zoal. "Wat doe je zoal hier?", daarmee kom je met wat geluk nog geïnteresseerd over. Dus zoiets vroeg de presentatrice ook aan een jonge inwoonster van mijn kleine kerkdorp. En zijn antwoordde met de gevleugelde woorden (eigenlijk met het gevleugelde woord): "Wuknie." (Als in "dat weet ik niet", voor de duidelijkheid)

Regionale zender RTV Oost bezoekt deze zomer allerlei plaatsen binnen de provinciegrenzen (die van Overijssel) om haar kijkers een beeld te geven van de plek van bestemming. En vorige week was De Hoeve aan de beurt. Het eerder genoemde kleine kerkdorp in de gemeente Haaksbergen. Vooral die kleinheid (of is het kleinte?) werd, terloops, benadrukt. Hoe je vanaf de rotonde (ja, de enige) het begin en het einde van het dorp kan zien. Ze lieten het nog een paar keer vaker vallen. Onoverkomelijk kwam ook de kerk in beeld. Maar gelukkig waren er koikarpers, race-combines, zendpiraten, een crossmotor, een diepvrieshuis, een schildersatelier en een handvol vertegenwoordigers van verenigingen om daarvoor te compenseren. En enkel de naam van het dorp bleek ook een item waar. (Isidorus van Madrid, beschermheilige van de boeren, is onze naamgever. Niet te verwarren met Isidorus van Sevilla, beschermheilige van het internet)

Maar om die meevallers toch nog teniet te doen, gooide TV Oost er een paar blunders tegenaan. Ze gingen koffie drinken in rivaliserend Hengevelde (dat daar een Sarah langs de straat stond is daar geen excuus voor) en werd de schietbaan in Haaksbergen bezocht (waar ze enkele dagen daarvoor al geweest waren). Om de eer nog een beetje te redden, stonden er wat mensen een vrachtwagen uit te laden na een weekend Truckstar Festival. 30 jongeren die op pad gaan met een barbecue, een zwembad, bankstellen en veel bier om 3 jongens te ondersteunen die graag vrachtwagens kijken, dat kan lastig als klein en ingeslapen worden uitgelegd.

"In ons dorp... zijn wij gelukkig!"



PS. ik weet dat ik dit nummer al eerder heb gebruikt, maar toch, My Hometown van The Boss en Racoon met My Town vielen af. Verder een verklarende woordenlijst:

Race-combines (combine-race): graandorsmachines die zijn omgebouwd om er mee te crossen. In het leven geroepen toen crossen met enkel auto's te eentonig werd om publiek op zomerfeesten te vermaken. Waarom cross vervangen werd door race weet ik niet. Link
Diepvrieshuisje: een huisje met daarin een grote diepvries met lades voor mensen die zelf geen diepvries hadden. Net zoals er wasserettes zijn voor mensen zonder wasmachine of waspoeder. Het huisje in de Hoeve is enkel nog in gebruik uit nostalgische overwegingen.

En een link naar de tv-oost uitzending, aanschouw en oordeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten