vrijdag 25 november 2011

Muziek: Fun Lovin' Criminals - Scooby Snacks

Ik was in de wolken. Ze waren beneden gekomen en hulden het landschap in nevelen die niet bedwelmden maar wel verkilden en het zicht beperkten. Bij winters weer denk je vaak aan sneeuw, ijzel en bevroren sloten. Maar nu was het droog, en koud, maar niet echt, écht koud. Alles zag eruit alsof ieder moment het busje met Scooby Doo en zijn vrienden aan kon komen rijden. Op het station in Goor bijvoorbeeld. Daar zag het er ook 'spooky' uit.

Het station is leeg en verlaten. Mensen komen er niet graag. Maar onder de lokale bevolking gaat het gerucht dat de geest van de kølnkeal er nog rondwaart. Niemand weet hoe hij echt heette, maar ongeveer een eeuw geleden was het stoker op de trein, en verbrandde hij levend in de locomotief toen hij voorover de stookruimte in viel. Sindsdien doolt de geest van de kølnkeal rond het gesloten stationsgebouw. Vooral op mistige dagen, zoals het was op die dag die hem fataal werd. Er is in ieder geval zeker iets gaande bij het station, want treinen komen te laat, spoorbomen gaan niet open, stukken spoor verdwijnen en ov-chipkaarten gaan zonder reden kapot. Als Shaggy een kaartje wil kopen slaat de automaat op hol en stuwt het honderden kaartjes uit, allemaal met bestemming Schiermonnikoog.

Om een lang verhaal kort te maken: Fred en Wilma willen de boel onderzoeken, Scooby en Shaggy hebben zich volgestouwd met BigMacs van de Mac in Holten en een criminele oudijzerhandelaar uit Goor deed zich voor als de kølnkeal. Hij wilde zorgen dat de trein stopte met rijden zodat hij het ijzeren spoor kon verpatsen. Zoiets. Ze leefden nog lang en gelukkig. "And I would have gotten away with it too, if it weren't for you meddling kids." Zegt de oudijzerboer nog aan het eind van de uitzending, met een Twents accent.

Als je dit een beetje uitwerkt zou het er best een kunnen zijn, een echte Scooby Doo-aflevering. Maar vanmorgen zag station Goor er nog maar weinig spooky uit. Er reden nog wel busjes van Syntus, maar deze leken in de verste verte niet op The Mystery Van. In mijn hoofd doemden geen tekenfilmfiguren meer op. Er stonden mensen te wachten op het perron. Ze gingen naar hun werk en naar school, en zouden hebben gemopperd op Syntus als de kaartjesautomaat op hol was geslagen. Ik nam me voor om eens weer een tekenfilm te gaan kijken dit weekend.

"running around robbing banks all wacked off of Scooby Snacks!"



PS. The Fun Lovin' Criminals zijn Amerikaanse artiesten die met dit nummer hun enige hit scoorden. De dialogen die je tussendoor hoor je dialoog uit twee Quentin Tarantinofilms Reservoir Dogs en Pulp Fiction. In het liedje is Scooby Snacks een metafoor voor valium, volgens wikipedia. Valium is een kalmeringsmiddel. Handig, als je een bankoverval pleegt.

Scooby Doo wordt al sinds 1969 uitgezonden. En nog steeds worden er nieuwe afleveringen gemaakt, die op Cartoon Network te zien zijn. Het intro is door de jaren heen wel veranderd. Kijk maar.

1969


2010


En er is er ook nog een gezongen door Simple Plan:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten