vrijdag 21 januari 2011

Muziek: Skik - 's Nachts

Ik lach m'n maat nog even uit omdat hij gruwelijk hard onderuit ging op de fiets, en dan, op de kruising neem ik afscheid. Hij fietst rechtdoor, ik sla rechtsaf. Het is zaterdagochtend half drie. Nog vijf minuten trappen en ik dan ben ik thuis, maar toch stap ik af. Ik zet m'n hoofdtelefoon op, schakel een mooi nummer in en plas dan in de berm. Als ik daarmee klaar ben blijf ik nog even staan. Ik zie ineens iets aan de andere kant van de weilanden, in het maanlicht. Het is de skyline van ons dorp.

Ja, ha ha. Maar ons dorp heeft een skyline vanaf de plek waar ik sta. Het is geen New York, maar, van de andere kant, daar fiets ik nooit langs 's nachts. Geen Vrijheidsbeeld of Empire State Building dus, maar een verlichte klok op de kerktoren die over de huizen uitkijkt. Ik was altijd licht verongelijkt als het dorp op internet, in gidsen, kranten en boeken een kerkdorp werd genoemd, maar van hieraf bekeken kun je er niet omheen: de kerk steekt er met kop en schouders bovenuit. Voor de rest kun je lichten zien branden in tuinen en vanuit dakramen. Ten tijde van m'n nachtelijk sanitaire stop kun je nog net de top van de kerstboom zien die ieder jaar wordt opgezet op het pleintje gelegen aan een van de straten die onze bebouwde kom rijk is.

Binnen een minuut ben ik uitgekeken en fiets ik door. Dus misschien is deze skyline geen uithangbord voor ons dorp. Eigenlijk is ons dorp helemaal geen uithangbord voor zichzelf. Mensen rijden er door, met de auto, op de fiets, in de bus (oké, in het busje) en stoppen soms om wat te eten of te drinken. Onze kerk is belachelijk jong voor een kerk, de huizen zijn gewoon huizen, en de rotonde... is gewoon rond. Geen toeristische trekpleister dus, dit gehucht. Gelukkig niet.

"'s nachts de stilte veur de storm
de storm die wel weer liggen giet as't duuster wordt
't is dan lang zo muuijlijk nie want
's nachts zie ik 't nie zo duuster in
ik ben gien lampe meer neudig
lichter kan het nie
ik laot de maone zien licht der over schienen"

KLIK voor muziek

2 opmerkingen:

  1. Ik kom zelf oorspronkelijk van één dorpje verder (als je richting Goor fietst :)) en hoewel dat iets groter is dan jouw dorp, kennen veel mensen ook mijn dorp van het feit dat ze er 'wel eens doorheen rijden'. En van de zomerfeesten natuurlijk, maar daar zijn jullie ook goed in :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, daar ben ik gisteren nog doorheen gereden met de taxi, of vanochtend. Een evenement op zichzelf, taxirijden in de nacht door het Twentse landschap.

    BeantwoordenVerwijderen