donderdag 13 januari 2011

Muziek: Voicst - So Simple That It's Hard To Understand

"An open mind makes things complicated"

Als je station Groningen via de zuidzijde verlaat, via de loopbrug, dan kom je over het voetpad waar ruim een jaar lang de bovenstaande tekst te lezen viel. Nu is het te vervaagd om het te kunnen lezen, maar voor een lange tijd kon je er niet om heen. Het stond er in oranje letters (dit is een gok, gezien mijn kleurenblindheid kan ik nooit 100% zeker zijn van mijn oordeel), in een duidelijk handschrift. Je las het zodra je de trap afkwam, zowel in daglicht als in het lantaarnlicht in het donker. Honderden, misschien duizenden mensen moeten het hebben gelezen.

Deze tekst viel me op omdat het een stuk filosofischer is dan de meeste graffiti, waar je vanuit de trein prima zicht op hebt. Deventer werd op een ongebruikt perron betiteld als 'Moskou aan de IJssel". Maar niet vaak zie je een kladsel dat daadwerkelijk hangen blijft. En waar je dan nog eens over na moet denken. Over "FCT Rulezz" of "Ajax Sucks" hoef je niet lang te piekeren. Dat zijn kleine plasjes om het territorium af te bakenen. Je kijkt uit het raam, en ziet welke club hier het meest geliefd is, en met welk sjaaltje je hier beter niet kunt uitstappen.

De stelling dat een open geest dingen ingewikkeld maakt is echter heel andere koek. Wat moet je ermee? Is het een hart onder de riem voor mensen die een open mind hebben, of is het een argument om vooral simpel van geest te blijven en vast te houden aan je vooroordelen? Ik heb het vermoeden dat het antwoord in de buurt van het eerste moet worden gezocht. Feit is dat de mooiste dingen ontstaan met een open geest. Zonder een open geest achter de spuitbus had er waarschijnlijk "WELCOME2GRUNN" gestaan, of iets minder vriendelijks. Op een open geest onder graffiti-artiesten.

"It's so simple that it's hard to get"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten