dinsdag 29 september 2009

Muziek: The Editors - Papillon

De bouw van het menselijk lichaam is op te splitsen ("maar ik zou het niet doen" zou Herman Finkers zeggen): het levende deel, de cellen; en wat daar tussen zit, bindweefsel. Bindweefsel is een idioot breed begrip, aangezien het water in je lichaam ook wordt meegerekend.

Tot zover deze les. Waar het om gaat is het volgende. Of om de volgende twee dingen, of eigenlijk om een ding en een mens. Het ding is laminine, een bindweefseleiwit dat voorkomt in de wand van bloedvaten. De mens is Louie Giglio, een dominee uit de Verenigde Staten.

Laminine is een complex van drie eiwitketens, en het heeft de vorm van een kruis. Zo een met 3 even lange korte armen en één langere. Nu heeft een moleculair bioloog dat vertelt aan Louie, en Louie verkondigt het tijdens zijn preken, die zijn ook te zien op YouTube. Volgens Louie en anderen is laminine het bewijs dat er een god voor je is die je lichaam bij elkaar houdt, er dus altijd voor je is.

Ik weet niet aan wie precies ik me het meest erger, de bioloog, Louie of de mensen die hem geloven. Het latijnse kruis, die met drie korte armen en een lange, is het symbool voor het christendom sinds Jezus eraan gehangen werd. Een opzienbarende keuze voor een symbool, hoewel de kracht van het symbool altijd in de eenvoud zit. Maar Jezus, Maria, Jozef, De Romeinen en de apen waar we vanaf stammen hadden allemaal laminine in hun bloedvatwanden. Heeft God de vorm van laminine aangepast na de kruisiging, of wist hij bij Adam en Eva al waaraan zijn zoon zou worden genageld?

Het bestaan van God is niet echt het punt hier. Maar de gedachte dat laminine kruisvormig is als bewijs van zijn bestaan is dat wel. Zonder laminine ga je dood (je wordt niet eens geboren, niet levend althans), maar ook zonder collageen I en IV en water. Bindweefsel is onmisbaar in je lichaam, en dat heeft met van alles te maken, ook met de vorm. Het is niet het bewijs dat er een God is. Maar wel dat áls Hij zou bestaan, hij inderdaad alwetend moet zijn.

"Darling, just don't put down your guns yet.
if there really was a God here,
He'd have raised a hand by now."



PS. Louie en zijn grote bewijs, voor de liefhebbers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten