zaterdag 2 januari 2010

Muziek: The Walkmen - In The New Year

BAM BAM BAM BAM BAM. Henk is er weer! Volgens de overdracht knallen we met oud en nieuw om de slechte geesten te verjagen die verantwoordelijk zijn voor de kou, de regen en het donker van de winter. Maar ik denk dat de meeste mensen hier in de tent niet bang zijn voor geesten. Ze staan met bier in de hand door plexiglas te kijken hoe hoe gigantische melkbussen en kanonnen zich ontdoen van hun deksel. Zelfs na tien knalsessies schrikken mensen nog van de dreunen, die het zijl van de tent doen schudden, zodat het condenswater eraf lekt. Carbidschieten is een traditie in Twente, maar deze jongens hebben het fenomeen naar een heel nieuw niveau getild.

Vorig jaar stonden we nog buiten te kijken. Ingepakt tegen de kou rond een vuurtje. Maar de sneeuw sneeuwt haast horizontaal, daarom zijn alleen degenen die de kanonnen bedienen buiten. De rest, het publiek, staat in de tent, naar Henk te luisteren. Radio Henk. Zo heet het piratenstation dat ieder jaar op oudjaarsavond rockmuziek draait om het carbidschieten te begeleiden. Waarschijnlijk zijn er laat in middag meer luisteraars in de tent dan via de radio, maar dat is niet het punt. De muziek knalt, er worden slechte moppen getapt en er speelt een band. En eenmaal aangekomen wil bijna niemand de warme tent nog verlaten om door de sneeuw naar huis te fietsen.

Maar thuis wacht een maaltijd, champagne en nog meer vuurwerk. En een pauze van al het bier kan ook geen kwaad. Het jaar wordt ingeluid, en door het inmiddels heldere weer zie je almachtig veel vuurwerk. In het café wordt er nieuw jaar gewenst en geproost. Velen zijn duidelijk nog aangeslagen van die laatste middag van het afgelopen jaar. Maar toch, dit feest hoor je niet over te slaan, en al helemaal niet vroeg te verlaten. Een zevental uren in het nieuwe jaar val ik in slaap. Het is gelukkig nieuw jaar. Bedankt, Henk.

"I know that it’s true
It’s gonna be a good year
Out of the darkness
And into the fire"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten