dinsdag 7 september 2010

Muziek: I Am Kloot - Proof

Er zijn er die zonder kunnen. Die kunnen het zelf. Of ze kunnen niet meer stoppen als ze eenmaal begonnen zijn. Anderen vinden iedere vorm van inname een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit en gezondheid in de wereld. Of ze vrezen voor een slecht effect op de darmflora.

De oudste harddrug ter wereld is niet onomstreden. Het (overmatig) gebruik ervan leidt tot meer ongelukken in het verkeer en op de werkvloer, schaadt de gezondheid en werkt als katalysator in menige uit de hand gelopen ruzie. Alcohol heeft ook een hand gehad in menige impulsieve actie, die al dan niet positief heeft uitgepakt. Om Herman Finkers te citeren (en dat doe ik, want op Finkers-quotes kun je groot gaan): "Ja, oké weliswaar sterven er jaarlijks duizend mensen aan de gevolgen van alcohol, maar van de andere kant komen er ook weer tweeduizend mensen bij als gevolg van alcohol".

Daarnaast levert alcohol de beste verhalen op. Luister maar naar de verhalen in de kroeg, bij bruiloften en op reünies. En ze worden sterker en sterker, want wie weet er nu nog precies wat er gebeurde en hoeveel drank daarvoor nodig was? Dus je vertelt wat goed voelt, en niemand stelt er Kamervragen over, of vraagt naar de betrouwbaarheid van je bronnen.

Maar het succes van alcohol kan worden verklaard door het effect wat het heeft tussen de oren. Overpeinzingen, twijfels, zorgen, pijntjes en angsten verdwijnen of vervagen voor even. Alcohol is het oplosmiddel voor problemen, het spoelt ze uit de bovenkamer en dan stroomt alles voor een tijdje soepeltjes door je lijf. Helaas is de problematiek de volgende ochtend weer even hard aangekoekt in je hersenpan, als het solvent uit je systeem verdwenen is. Op de lange termijn lost alcohol niets op. Wat je overhoudt is een droge mond en flarden van de vorige avond die de sterke verhalen van morgen zijn.

"Hey, could you stand another drink
I'm better when I don't think"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten