vrijdag 29 juli 2011

Muziek: Normaal - Evaluatie in het Kippenhok

Evaluatie in het kippenhok: pa en ik zijn het oneens over de dakconstructie. We zijn bezig een nieuwe kippenhok. Nou ja, nieuw? Het afgedankte fietsenhok van pa's werk dient als uitgangspunt en de stenen in de vloer lagen al een aantal jaar naast de maïskuil te wachten op een nieuwe bestemming. Tot dusver is alleen het zand onder dit alles de enige investering. Maar het dak van de voormalige fietsenstalling voldoet niet geheel aan de eisen die wij eraan stellen, en over de oplossing van dit probleem voeren mijn vader en ik een voor mijn moeder tenenkrommende discussie. Zo gaat het iedere zomer: er wordt een 'project' verzonnen, een renovatie of vernieuwing op of rondom de boerderij die al een tijd in de planning staat en die door het hele of een gedeelte van het gezin al bakkeleiend ten uitvoer wordt gebracht tijdens de vakantie. Het is wat anders dan een weekje kamperen in Zuid-Europa of Zuid-Limburg, maar ook dit heeft zijn charme.


Het nieuwe kippenhok is bedoeld ter vervanging van het oude kippenhok dat zijn beste tijd heeft gehad. Én om ons groeiende aantal kippen te kunnen huisvesten. Want voor nieuwe kippen zijn we niet langer afhankelijk van de grillige broedneigingen van onze hennen. Sinds mijn vader een broedmachine heeft aangeschaft zijn er enkel nog bevruchte eieren nodig, en daar is makkelijk aan te komen. Zowel uit onze eigen legnesten (onze hennen worden vergezeld door een haan met libido voor twee) als vanaf marktplaats vinden de potentiële kuikens in een schaal de weg naar de vochtige warmte van de broedmachine. Het resulteert in een stel pluizige, donzige, schattige kuikens die uitgroeien tot het kippen-equivalent van pubers: in plaats van pukkels en puistjes zijn deze adolescente kippen gezegend met lelijk lange halzen en poten en een slecht weifelend groeiend pak veren. Evenals de echte pubers hebben ze het grootste deel van hun schattigheid verloren en zien ze er wat onbeholpen uit.

Maar dat gaat voorbij, en dan komt het volgende probleem. Voor de haantjes althans, de hennen gaan in de meeste gevallen een carrière als leg- en scharrelkip tegemoet. Wegens hun onkunde in het leggen van eieren kunnen de haantjes echter op de boerderij van weinig nut zijn. Er is op een beperkt aantal hennen slechts één haan nodig voor zijn reproductieve kwaliteiten om te zorgen voor meer bevruchte eitjes. Als die vacature is gevuld, rest er voor de overige haantjes een lot als levensmiddel. Begin deze week sierde het eerste haantje het spit in onze oven. Ontdaan van hoofd, veren en het merendeel van zijn ingewanden. Maar gevuld met garnering en ingesmeerd met marinade. Hij smaakte goed.

(Dit nummer is instrumentaal, dus ik heb geen tekst om uit te citeren. Op het originele album wordt voor aanvang van dit nummer boer Koekoek van de Boerenpartij gepersifleerd, waarin hij de groep Normaal looft en vervolgens leden probeert te werven voor zijn partij, waarop hij wordt onderbroken met de woorden: "Meneer Koekoek, doar betalen wi-j niet veur!")



PS. Ik ben geen dierenbeul. Elke kipfilet, kipnugget, kippenpoot, kippenvleugel, kipschnitzel en kipknots is ooit een donzig kuikentje geweest die je snoezig op de foto had kunnen zetten. De haan stierf snel, met een minimum aan leed vooraf en zonder enig leedvermaak aan de kant van de slachter. Ik zeg niet dat iedere vleeseter zijn eten minstens eenmaal moet hebben zien sterven of zelfs zelf gedood moet hebben, maar het besef dat er dieren dood moeten om vlees te kunnen eten mag er best zijn. Vleeseters die deze gedachte niet kunnen verdragen zouden toch eens over hun principes moeten nadenken.

Onze zomerprojecten worden overigens wel in vakantietempo uitgevoerd. Laat beginnen, lange pauzes, vroeg stoppen. Maar eind deze vakantie staat er een kippenhok. Al dan niet met ren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten