vrijdag 17 februari 2012

Muziek: Wilco - Heavy Metal Drummer

"Hela, Hola, ho lalalala! Jongens wat een schik, doe dat bier 's hier op an!" En dat was onze carnaval. Carnaval en ons dorp, het heeft iets weg van de intro van Asterix en Obelix: "Heel de omgeving vierde carnaval. Héél de omgeving? Nee, één klein dorpje bood dapper weerstand..." En dan zo'n vergrootglas op de landkaart waar je ons dorp zou kunnen zien liggen. Maar de kans dat ons dorp ooit in een stripverhaal verwerkt zal worden lijkt me minimaal. Alhoewel er wel wat stripfiguur-lookalikes rondlopen hier. Maar daarover misschien een andere keer meer.

Waarom er geen carnaval gevierd wordt is de vraag. Volgens wikipedia is het dorp een kerkdorp, en die kerk is katholiek, evenals carnaval. Menig antwoord zal luiden dat carnaval "dom wark" is (het verkleden, de muziek, de wagens, de polonaise, het is allemaal "dom wark"). Of het probleem met carnaval nu werkelijk te maken heeft met de nuchterheid annex stugheid van de bevolking waag ik te betwijfelen. Ik heb hier mensen doedelzak zien spelen op een barkruk, ik heb mannen in speedo een waterballet zien uitvoeren op een droog podium, er werd wekenlang gewerkt aan kanonnen om houten schijven een eind mee het weiland in te schieten. Nee, met de droge mentaliteit heeft het weinig te maken. Dom wark slaat hier soms best goed aan.

De buurkinderen zullen nog wel langskomen foekepotten, waarvoor er waarschijnlijk nog snoepgoed in huis gehaald zal moeten worden, aangezien gevulde zakken snoep in dit huis geen lang leven beschoren zijn. Links en rechts zijn er nog mensen die meedeinen in de carnavalsvreugde van andere plaatsen, maar dit dorp wordt dit weekend niet ondergedompeld in schmink, feestneuzen, vermommingen, hoempapa-muziek en bond uitgedoste wagens. Er wordt wel bier gedronken, maar dat is meer "business as usual".

"Oh I sincerely miss those heavy metal bands
I used to go see on the landing in the summer
She fell in love with the drummer
She fell in love with the drummer
She fell in love"



PS. Oké, oké, dit nummer heeft niks te maken met carnaval. Maar! Ik ga morgenavond, bij wijze van alternatief, luisteren en kijken naar een stel coverbands die de muziek spelen van enkele heavy metalbands: AC/DC, Metallica en Iron Maiden. Maar dat is slechts een excuus, ik vind dit gewoon een mooi liedje. Wilco zijn sowieso helden, die al wel eens op Lowlands zijn geweest. Wie houdt gitaarsolo's moet hier eens een kijkje nemen.

Om terug te komen op de carnavalskraker waar ik mee begon. Het werd geschreven en gecomponeerd door het tweede elftal van de lokale voetbalvereniging ter ere van het enige teamlid dat wel carnaval viert. En dan echt, hij heeft zelfs zo'n gekke muts die alleen belangrijke carnavalsvierders op mogen hebben.

Het "Hela-Holalied", zoals ik het maar even zal noemen, is het perfecte carnavalslied: het is kort, het bevat het woord bier en vat kort samen waar het hele feest dat carnaval heet om draait (voor wie niet veel met carnaval op heeft, in ieder geval). Er is zelfs een dansje bij, dat ook niet moeilijk te onthouden is. De tekst nog een keer:

"Hela, hola, ho lalalala,
jongens, wat een schik
doe dat bier 's hier op an"

Theo Maassen houdt wel van carnaval, en dansmarietjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten