dinsdag 10 juli 2012

Muziek: Julian Casablancas - 11th Dimension

Voetbal is maar een spelletje. Voetbal is niet lopen. Voetbal is als het leven zelve: pure kunst met maar bitter weinig kunstenaars. Voetbal is een spel van fouten (wie de minste fouten maakt wint). Voetbal is een simpel spel: 22 mannen rennen achter een bal aan en aan het einde winnen de Duitsers. Voetbal is een sportieve vorm van groepssex. Voetballen is trappen tegen de volmaaktheid (daarom zo populair). Voetballen is simpel (maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen). Voetbal is emotie. Voetbal is oorlog.

Ja, voetbal is me wat, en zie hierboven een aantal uitspraken die dat beamen. Voetbal is mijn grootste hobby, in ieder geval: de optelsom van voetbal spelen, kijken, erover lezen en erover praten overstijgt welke andere vrijetijdsbesteding dan ook. Vooral erover praten kan je welhaast eindeloos doen. In het café en in de kantine, op het werk, thuis aan tafel. En daar mag ik dan soms ook graag aan meedoen. Op internet wordt het ook veel gedaan: er zijn forums, en zijn talloze voetbalnieuwssites waar je dan weer kunt reageren op dat voetbalnieuws. Internet werkt ontremmend: er zijn mensen die onder de anonimiteit van een bijnaam als Tukkerfan34 of AjaxHooligan54 de meest beledigende, domme en ongefundeerde dingen typen. Met typfouten en al. Dus daar meng ik me niet in.

Maar vorige week vond ik op internet een bijdrage van een Arsenal-fan die allerminst anoniem was. Hij was boos op Robin van Persie, en dat liet hij weten door de camera. Eerst zit hij nog in relatieve kalmte hoofdschuddend zijn verontwaardiging te uiten ("I'm not happy"). Hij loopt het interview door waarin Van Persie aangeeft dat hij zijn contract niet zal verlengen omdat hij niet verwacht met Arsenal prijzen te kunnen winnen. Maar na een minuut al vlamt zijn woede op. Hij probeert Robin te overtuigen van zijn ongelijk, schreeuwend in de camera. Daarbij heeft hij zeer opmerkelijke argumenten ("Podolski is a good player, mate! We've signed Podolski. He can score goals, huh? He's German, he knows what to do"). Uiteindelijk groeit zijn woede uit tot waanzinnige razernij. Het leidt tot een opmerkelijk climax: hij verkoopt Van Persie op zijn computerspel. En nog eens. "Bang, bang, bang! You're gone, mate!"

"Where cities come together, to hate eachother in the name of sport"



PS. Klik hier om de woedende fan aan het werk te zien.
O, ja. Julian Casablancas is tevens de zanger van de Strokes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten