zondag 1 juli 2012

Muziek: The Tallest Man On Earth - King of Spain

"Als ik hem was..." Dat hoor je best vaak. Het wordt vaak gezegd, en te makkelijk. Ga in een vol café voetbal kijken, en je hoort niet anders. Mensen met het bier nog in de hand, ze zijn in anderhalf uur tijd trainer, spits, nummer 10, voorstopper en doelman. En ze zouden het allemaal beter hebben gedaan dan de mensen die ze daar op het scherm zich in het zweet hebben zien werken. Als ze hen maar waren geweest, en als ze de balbeheersing, de traptechniek, de reflexen, de snelheid, de conditie en het overzicht er ook even bij hadden gekregen.

Dat mensen graag, in ieder geval voor even, in de huid van een ander kruipen is al langer bekend. Voor de voetballiefhebbers zijn er daarom computerspelletjes zoals FIFA en Football Manager, waar je precies krijgt waar ik het net over had. Je moet alleen nog op een paar toetsen te drukken om te doen wat je had gedaan als je hem was geweest. Ik vraag me af hoeveel mensen met FIFA de WK-finale tussen Nederland en Spanje hebben nagespeeld. Om te bevestigen wat ze al dachten toen ze de wedstrijd op televisie zagen: als zij Robben waren geweest, hadden ze niet gefaald, oog in oog met Casillas. Op de computer drukten ze op een paar knoppen, en met een wippertje verschalkt de digitale Robben de digitale Spaanse doelman. Zie je wel, zo moeilijk was het niet, Arjen.

En de markt gaat veel verder dan voetbal. Je kunt alles zijn met je computer, van dwerg tot gitaargod, van gangster tot een loodgieter die een prinses redt de klauwen van een misdadige schildpad. En iedereen, of bijna iedereen weet dat het nep is, en dat de realiteit terugkeert als je de computer uitzet. De kunst is om iemand te zijn waarvan ze zeggen, 'als ik hem was'. Of nee, dat is het ook niet. De kunst is om steeds meer te worden wat je het liefst wilt zijn.

"Well, if you can reinvent my name,
Well, if you can redirect my day,
I wanna be the king of Spain"



PS. Een snelle zoektocht op YouTube leert dat er inderdaad mensen zijn die de WK finale overgespeeld hebben. Ik heb het filmpje niet helemaal afgekeken, maar het wordt 2-0 voor Nederland. Zie maar dat het kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten