zaterdag 6 juni 2009

Muziek: Bruce Springsteen - Glory Days

Ik was vorige week op de pinksterfeesten in Beckum. Ik stapte uit de taxi, liep het terrein op, keek naar rechts en zag in de hamburgerkraam Huntelaar staan. Niet de voetballer, maar zijn look-a-like die hamburgers verkoopt. En dat doet hij al best lang, ook al in 2004 op de zomerfeesten op hemelvaart. Juist, in de Hoeve.

Het was dat jaar dat onze vriendengroep in volle bloei was: niemand werkte nog full-time, bier was het belangrijkste op aarde, en in onze bierkeet hadden we lange discussies, waarbij het de bedoeling was dat er zo lang mogelijk over zo weinig mogelijk werd gesproken. Degene met het laatste woord was natuurlijk de held. Met deze bagage trokken wij richting de tent, want dat doe je nu eenmaal, niet komen is gezichtsverlies. We wilden eten, en daar komt Huntelaar in beeld.

Nu was een jongen in de vriendengroep behoorlijk bedreven in het "dom lullen" (en ja, zo werd dat toen echt genoemd, en het was iets om trots op te zijn). Binnen de kortste keren nadat wij aangekomen waren bij de hamburgertent had hij met Klaas-Jan een gesprek geopend over het onderscheid tussen "de Hoeve" en "Hoeve-Noord". Klaas-Jan wist niet wat hij ermee aanmoest, dit was wat anders dan mensen die zeurden of ze de hamburgers ook met muntjes konden betalen. Maar het gesprek was mooi en voor hij het wist was hij onder het bakken verzeild geraakt in een gesprek over de (zeer) lokale topografie.

Nu had een andere vriend een ander talent. Een omschrijving van dit talent gaat te ver, maar het komt er op neer dat Huntelaar zijn hamburgers voor niks bakte. Dat wil zeggen, ze werden niet verkocht, wel gegeten. Zo'n open keuken is natuurlijk hartstikke mooi, en in zo'n kleine hamburgerkraam ook nog handig, maar het publiek staat natuurlijk met de neus boven de hamburgers en uien. En gelegenheid maakt de dief.

Terwijl de echte Klaas-Jan het traject van sc Heerenveen naar Real Madrid heeft afgelegd, staat "onze" Huntelaar nog steeds aan de rand van de kermis hamburgers te bakken. Voor onszelf zitten er tegenwoordig geen ellenlange discussies over niets meer in. We vervallen nu al in valkuilen als voetbal, werk, het weer en de politiek.
Hoeve-Noord is een jonge woonwijk die eigenlijk meer ten oosten ligt van de rotonde (de enige in het dorp, daarmee ook oriëntatiepunt nummer één). Daarom was m'n beste vriend zo opgewonden over het onderwerp Hoeve-Noord, hij woont zelf namelijk wél ten noorden van de rotonde (zo'n 3 km, maar toch). Tegenwoordig maakt hij zich meer druk over de vogelstand in het nabijgelegen veen. De hamburgerdief maakt nu kozijnen. Maar Huntelaar bakt nog steeds hamburgers. Fijn hoe sommige dingen níet veranderen.

"Now I think I'm going down to the well tonight
and I'm going to drink till I get my fill
And I hope when I get old I don't sit around thinking about it
but I probably will
Yeah, just sitting back, trying to recapture
a little of the glory of, well, time slips away
and leaves you with nothing, mister, but
boring stories of glory days"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten