donderdag 18 juni 2009

Muziek: XTC - Dear God

Hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, wraak, luiheid. Of in de originele latijnse versie: Superbia, Avaritia, Luxuria, Avidia, Gula, Ira, Acedia. De zeven hoofdzonden, ofwel de valkuilen waar mensen intrappen, en daarmee aan de basis staan van alle ellende in de wereld. Volgens enkele voormiddeleeuwse geestelijken dan. Maar ze zaten er denk ik niet ver naast. Alleen vraag ik me af onder welke zonde het valt als je denkt namens De-Man-Die-Alles-Gemaakt-Heeft regels te kunnen opstellen. En je zoon naar beneden sturen om te vertellen dat jíj alles gemaakt hebt en dat ze dat ze daarvoor toch wel wat dankbaarder mogen zijn, waar lijkt dat op? Superbia!

Ik kom bij het bovenstaande doordat we vanavond se7en hebben gekeken, waarin een seriemoordenaar de wereld met de neus op deze hoofdzonden drukt. Dat doet hij door mensen te doden die wel heel duidelijk deze zondes begaan. Het is zo'n film waarbij je niet de zaal verlaat met de geruststellende gedachte dat de bad-guy slechts een gek was die uit was op geld, wereldheerschappij, eer of... Eigenlijk dat hij zo'n beetje alle hoofdzonden begaat. De film knaagt nadehand nog even. Je zoekt bijvoorbeeld de zeven hoofdzonden op in de bekende internet-encyclopedie. En daarna zet je ze in je weblog.

Donderdag was het anders. The Hangover, een lachfilm, een heel goede lachfilm. Maar het enige wat je daarmee doet is je omgeving laten weten dat ze de film moeten gaan zien. Om met die man van de opiniepeilingen te spreken: "ik zeg: doen!"

"Dear god,
Don't know if you noticed,
But your name is on a lot of quotes in this book.
Us crazy humans wrote it, you should take a look,
And all the people that you made in your image,
Still believing that junk is true.
Well I know it ain't and so do you"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten