maandag 27 juli 2009

Muziek: Harrie Jekkers - Straatnaambordjesblues

"Noem zoveel mogelijk straatnamen gebruikt in Monopoly." Het noemen deze opdracht in de auto naar de bios is de enige en echte oorzaak waarom we later die avond verwikkeld raken in een keiharde partij onderhandelen, kopen, verkopen, afkopen, en wat vastgoedmagnaten nog meer doen in het dagelijks leven. Na de film, Ice Age 3, wordt eerst het spel thuis gezocht, maar niet gevonden. Dan wordt er naar mijn huis gereden, en wordt het antieke monopolyspel van m'n ouders uit de kast gehaald. We kunnen spelen.

Het monopolyspel blijkt een archeologische vondst. De totale aankoopwaarde van Ons Dorp is 120 gulden. Het kaartje voor de Grote Markt is enkele decennia geleden verdwenen, en is vervangen door een inmiddels zo vergeeld papiertje dat het bruin is. Met rode pen zijn de huis- en huurprijzen opgeschreven. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 gulden.

Na een zekere opwarmfase komt er een verwoede strijd op gang. En ik ga goed, al gauw heb ik in Amsterdam een paar huisjes staan, en hotels in 's-Gravenhage. Na de eigenaar van Rotterdam failliet te hebben gespeeld is ook Rotterdam in mijn graaiende handen. Dan zijn we nog met zijn tweeën over, en de bank heeft geen geld meer. En het wordt later en later, en we moeten over een paar uur werken. We besluiten onze bezittingen op te tellen. En ik blijk Bill Gates, Microsoft, Windows, en Nelie Kroes is in geen velden of wegen te bekennen.

"Wie moet je zijn? Wat moet je doen?
Voor je naam op een straat, een plein of een plantsoen...
Hoe groot moet je zijn? Hoe dood moet je zijn
Voordat je naam op een straatnaambordje komt te staan."

1 opmerking:

  1. Ook 'het verhaal achter de liedjes gezien' deze week? haha.

    BeantwoordenVerwijderen