vrijdag 31 juli 2009

Muziek: Iron Maiden - Wasted Years

Deze dagen zijn de dagen waarvan je later zegt: "those were the days of our life". Het besef dat je tussen de dagen dat je volwassen wordt en jouw "huisje-boompje-beestje"gestalte krijgt alles kunt en eigenlijk moet doen wat je graag wilt, hebben veel mensen pas jaren later. De wereld afreizen, die bijzondere auto kopen, sex-drugs-and-rock-and-roll, alles moet ergens tussen je vijftiende en vijvendertigste gebeuren.

Maar, in die zelfde periode moet je het leven van de rest van je leven veilig stellen. Zorgen voor een inkomen, levensdoel, de vader of moeder van je kinderen, een dak boven je hoofd. Er zijn ook mensen die dít pas jaren later doorhebben.

Beide groepen mensen hebben verloren jaren, die alleen met veel pijn en moeite kunnen worden ingehaald. Je hebt de mensen die ineens na hun veertigste ineens nog heel wild doen, en buitenechtelijke relaties aangaan, hun baan verliezen en hun kinderen op het laatst niet meer onder ogen kunnen komen. En je hebt mensen van voorbij de veertig die zich moeten verdiepen in IVF, internetdating, (bijscholings)cursussen en andere kunstmatigheden om tot het huisje, boompje en beestje te komen. Ik mag niet oordelen, maar de extremen van dit gedrag boezemen bij mij altijd wat angst in.

De conclusie is dat je een balans moet vinden tussen deze twee zaken. Er zullen mensen zijn die je naar één van beide kanten willen trekken. De één belooft je gouden bergen als je later groot bent, de ander zegt dat morgen nog heel ver weg is. Luister naar beiden, ze hebben allebei gelijk. In het echte goede leven is er geen plaats voor pure carrièremakers, workaholics, krenten en vrijbuiters. Er zijn altijd voors en tegens, baten en lasten, plichten en rechten. Compromises. Je moet verdelen, genieten en werken, denken en niet-denken. Wie dat niet ziet, is blind. Tot het te laat is.

"So understand
Don't waste your time always
Searching for those wasted years
Face up... make your stand
And realise youre living in the golden years"

Link ("insluiten op verzoek uitgeschakeld", zegt YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten