zaterdag 4 juli 2009

Muziek: The Rifles - The Great Escape

Kames, Kaas, Kachel, Ratje B., Jack, Peppel, Broak, Taand, Diepgait, Boksepiepe, Kanne, Kareltje. Zomaar een greep uit bijnamen uit de lokale omgeving. Een paar van deze namen worden zo consequent gebruikt, dat buitenstaanders er soms pas tijden later achter komen wat de echte naam van de persoon in kwestie is.

De aard van de namen is van verschillende oorsprong. Er zijn familienamen van vroeger uit, iedere boerderij heeft er één, en deze naam draagt een afstammeling vaak mee, ook als hij verhuisd. Er zijn namen die verwijzen naar een gebeurtenis, waarbij de naam blijft bestaat en de herinnering aan het feit vervaagt. Er zijn de bijnamen die verwijzen naar uiterlijke of karakteristieke eigenschappen. En er zijn namen die puur het gevolg zijn van een onnavolgbare woordgrap. Het komt er veelal op neer dat deze namen niet uit te leggen zijn aan buitenstaanders, en dat is de charme van bijnamen, denk ik. Het zijn inside jokes.

Maar in 2002 was de nood hoog. Zoals bij veel vriendengroepen worden er shirtjes gedrukt om het groepsverband ook naar buiten toe uit de dragen. Een Grolsch logo natuurlijk, en een naam achterop. Niet je eigen naam natuurlijk, dat staat stom, vooral als je kameraden allemaal stoer klinkende namen hebben. Overal komen ineens de bijnamen vandaan, en ze zijn overal op gebaseerd: Vark'nsboer (beroep van vader), Brinkhaus (boerennaam verduitst) en nog enkele uit nood geboren namen. Ze zijn allang uit gebruik geraakt. Een naam moet je krijgen.

"join a local gang and get a cool nickname"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten