maandag 26 oktober 2009

Muziek: Gaslight Anthem - Here's Looking at You, Kid

Wie op dit moment het café binnen wandelt, moet het een bizarre situatie vinden. Een stuk of 15 jonge mensen hebben het interieur verplaatst zodat ze met zijn allen kunnen kijken naar wat er op het scherm wordt geprojecteerd. Zover niets nieuws onder de zon, ware het niet dat het gaat om het programma Boer Zoekt Vrouw.

Dit moet de natte droom zijn van John de Mol en consorten, een programma waar je niet voor thuis blijft, maar voor naar het café gaat om het te bekijken. Dit is een eer die normaal alleen voetbal en heel enkel een andere sport ten deel valt. Een datingshow waarbij wordt gediscrimineerd op beroep, veel onwaarschijnlijker kan het toch niet. Kok Zoekt Vrouw, dat klinkt als een kansloos rtl4-programma om Herman den Blijker, Jamie Oliver en Gordon Ramsay aan een nieuwe vrouw te helpen. Vooral Ramsay: "You call this a wife? I'd only shove a ring up her arse, fucking hell!" Verdere bewerkingen: Profvoetballer Zoekt Vrouw, Oorlogsveteraan Zoekt Vrouw, Biomedisch Technoloog Zoekt Vrouw (mijn persoonlijke favoriet). Maar toch niet echt kijkcijferkanonnenvoer.

Ook de kijkers in het café zijn zich bewust van hun buitengewone gedrag. Je hoort de gedachte rondsuizen: waarom zitten we hier met z'n allen? Maar niemand haalt het onderwerp aan, niet hier, niet nu. Er wordt lachend het hoofd geschud, wat idioot, hier zitten kijken hoe Wietse te verlegen is om met een meisje te praten. Maar ze kijken niet de andere kant op, gaan niet gokken, niet biljarten, niet naar huis. Het is zoals onze ouders hun ervaring met de eerste televisie omschrijven. Met z'n allen verzamelen en kijken.

"And you can tell Jane, if she writes,
That I'm drunk off all these stars and all these crazy Hollywood nights.
That's total deceit, but she should've married me.
And tell her I spent every night of my youth on the floor,
Bleeding out from all these wounds.
I would've gotten her a ride out of that town she despised.
You tell that to Janey, if she writes.

But boys will be boys and girls have those eyes
That will cut you to ribbons sometimes.
And all you can do is just wait by the moon
And bleed if it's what she says you oughta do."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten