maandag 15 februari 2010

Muziek: The Kinks - Dedicated Follower of Fashion

Sommige dingen kun je beter voor je houden, want je doet er een ander, maar vooral jezelf geen goed mee. Er zijn trucs voor, de meest bekende zijn in je hoofd tot tien tellen, of in jezelf uitspreken wat je van plan was te gaan zeggen. Dit soort van zelfcensuur is essentieel voor een lang en gelukkig leven. Maar soms, voor de kick, moet je het toch maar eens zeggen.

De kleren van een zeer modebewust iemand belachelijk maken, dat is altijd mooi. En terecht vaak ook. Want kijk: geruite korte broeken in de winter, boxershorts die lopen van de knieholtes tot net onder de oksels, dunne theedoeken met franjes om de hals, en suikerspinkapsels, wat is toch aan de hand? Alle modegrillen en hypes hebben vaak iets waarvoor je je later toch wel zal schamen. En dan zit je daar, kijkend naar een video of foto's van jaren terug. Je moet een poging doen om uit te leggen aan je kinderen waarom je er toen in hemelsnaam zo bij liep. Want ze maken je vroegere ik en zijn kleren met de grond gelijk. En dan kom je niet verder dan: "Tja, dat was mode toen."

Ik probeer altijd een beetje sceptisch te zijn, hoewel dat moeilijk is. Want je moet argumenten hebben, en bij een onderbuik gevoel over goed en slecht, mooi en lelijk, leuk en saai, dan heb je die vaak niet echt. De echte kenners, of het nu gaat om kleding, sport, muziek of films, ze storten een karrenvracht aan informatie en argumenten over je uit. En als je daarna nog steeds komt met een "toch vind ik het niet wat", dan ben je eigenwijs.

En eigenlijk maakt het ook niet uit, want alles raakt gedateerd, ook simpele goedkope algemeen verkrijgbare kleding. Straks wordt er aan ons gevraagd wat ons toch mankeerde, er bij te lopen zoals we dat nu doen. Ook al is het al twee keer retro geweest. En dan leggen we uit dat ook zij, de jongelui van dat moment, dat ook zij oud en ouderwets zullen worden. En daar geloven ze dan geen zak van.

"They seek him here, they seek him there,
His clothes are loud, but never square.
It will make or break him so he’s got to buy the best,
’cause he’s a dedicated follower of fashion.

And when he does his little rounds,
’round the boutiques of london town,
Eagerly pursuing all the latest fads and trends,
’cause he’s a dedicated follower of fashion.

Oh yes he is (oh yes he is), oh yes he is (oh yes he is).
He thinks he is a flower to be looked at,
And when he pulls his frilly nylon panties right up tight,
He feels a dedicated follower of fashion"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten