In de Nederlandse filmklassieker "Flodder in Amerika" legt Johnny (hier nog gespeeld door Huub Stapel) uit aan Kees (de jongen) dat Amerika 'het land van de onbegrensde mogelijkheden is'. Kees vat het plan om ook rijk te worden door in Amerika afgetapte benzine te verkopen in Nederland. Hij maakt, natuurlijk, een denkfout. Het waterreservoir waarin hij de brandstof opslaat staat in Amerika, niet in Nederland. "Misschien kennen we 'm wel faxen!" grapt Johnny.
Maar dat is Amerika. Het is nog niet zo ver, maar straks kunnen ze de benzine van Kees gewoon faxen. Een paar maand geleden werd er op televisie al een 3D-printer gedemonstreerd. Deze printte nog geen gevuld waterreservoir, maar al wel een fluitje waar nog voor het einde van de uitzending op geblazen kon worden. In de toekomst print je alles uit: verloren fietssleutels, tubes tandpasta, magnetronmaaltijden en condooms met aardbeiensmaak. Maar daar zal het niet ophouden, de toekomst houdt slechts op bij de grenzen van onze verbeelding. We ruiken straks de scheten en goedkope aftershave van onze Hyves- en Facebookvrienden. Nog even en meisjes kunnen de smartphone van hun vriendje opdracht geven om vanuit de broekzak een flinke stroomstoot af te geven, omdat hij het gore lef had het per sms uit te maken. Stel je voor...
Want kijk naar oude films, of naar oude series. "Knight Rider" (de serie) is een goed voorbeeld: kletsende sportwagens zijn er nog steeds niet, maar de hypermoderne snufjes in KITTs buik doen tegenwoordig toch wat stoffig aan. James Bond, met de gadgets van Q, is een ander goed voorbeeld. We stoppen geen snijbranders, lasers, cirkelzaken en afstandbedieningen voor Aston Martins in onze horloges en schoenen maar dat is niet omdat het niet kan. Het ligt eerder aan het tekort aan werk voor charmante, glamoureuze geheim agenten in smoking en het gebrek aan excentrieke en duivelse topschurken met plannen voor werelddominatie. Het liquideren van Bin Laden heeft ons geleerd dat ze vaak ook niet wonen op onvindbare eilanden met verborgen raketlanceringsplatform. Maar de mogelijkheden, die zijn oneindig.
"I can make money open up a thrift store
I can make a living off a magazine
I can design an engine sixty four
Miles to a gallon of gasoline
I can make new antibiotics
I can make computers survive aquatic conditions
I know how to run a business
And I can make you wanna buy a product
Movers shakers and producers
Me and my friends understand the future
I see the strings that control the systems
I can do anything with no assistance
I can lead a nation with a microphone
With a microphone
With a microphone
I can split the atoms of a molecule
Of a molecule
Of a molecule"
PS. Ja, jonge. Rap. Het is een aardige tekst, met een goede opbouw, en een moraal. Bovendien werd het verzocht, en dit is altijd beter dan een polka.
Over voorstellingsvermogen gesproken. Een ietwat zelfingenomen gastdocent gaf ons de tip om op YouTube te zoeken naar ene dr. Feynman, een Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar die in opgenomen hoorcolleges stelt dat alles veel makkelijker wordt als je het voor je kunt zien. De filmpjes heten "fun to imagine" en in het filmpje hieronder heeft hij het over trillende atomen.
Interessant voor wie er geïnteresseerd in is.
Post post scriptum: ja! "Flodder in Amerika" is een klassieker. Ga niet net doen alsof in Nederland schitterende films met diepgang, plotwendingen en fabuleuze acteerprestaties gemaakt worden (en zonder dat er minstens een paar ontblote borsten aan te pas komt). Wie kent het niet: Kees (het meisje) die uitroept "Oh, zalm!", Sjakie die zegt dat ie "fast" zat in de file en het waterreservoir van Kees (de jongen) die het hoofd van het Vrijheidsbeeld afblaast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten