donderdag 6 mei 2010

Muziek: R.E.M. - Shiny Happy People

Het café puilt uit. Er is al een bus vol mensen vertrokken richting de stad, maar er zijn er meer dan genoeg overgebleven om hier in de thuishaven de wedstrijd te bekijken. Het café is geen bioscoop of stadion, en dus is het passen, meten en schuiven ("Je staat er voor!... Iets naar links... nee, te ver... nog iets naar rechts... ja zo, blijven staan!"). Bier wordt doorgegeven om op plaats van bestemming te komen, maar dan zijn we er klaar voor.

Maar eigenlijk is het heel gewoon voetbal kijken, met meer mensen dan. En op het moment dat de bal rolt, twijfelt eigenlijk niemand meer. Twente gaat winnen. Er wordt wel feller gereageerd bij overtredingen en kansen, en veel harder gejuicht bij de doelpunten. En bij het laatste fluitsignaal juichen we weer, hard. En dan is het eigenlijk verrekte stil. Er wordt een liedje ingezet, het wordt meegezongen. En dan is het weer stil. Want er wordt nagedacht: kan dit? Is het zo? Potverdorie, het is zo! En nu?

En eigenlijk weet iedereen wat er nu gebeurd: het is feest. De kroegbaas, een Ajax-fan maar een sportieve, deelt een krat bier uit. En dan in de bus, ook naar Enschede, want we willen het zien, dit feest. En daar heerst een vreemde sfeer: overal lopen stom grijnzende mensen, die naar wildvreemden "Kampioenen!" schreeuwen, en de wildvreemde schreeuwen vrolijk terug. In de café's die we aandoen (het regent buiten) zie je hetzelfde. Schuddende handen, tegen elkaar geduwde vuisten, klinkende glazen. Iedereen heeft er zin in vanavond. "Gefeliciteerd, hè", en dan weer drinken en grijnzen en lachen. Domweg gelukkig.

"Shiny happy people laughing

Meet me in the crowd
People people
Throw your love around
Love me love me
Take it into town
Happy happy
Put it in the ground
Where the flowers grow
Gold and silver shine"



PS. de zangeres is Kate Pierson van B-52's, uit de zelfde hometown als R.E.M., maar wel iets andere koek. LINK! Een beetje vreemd, en of het lekker is moet je zelf uitmaken.

1 opmerking:

  1. Ben niet in de stad geweest, maar wel erg blij. En het vuurwerk was best mooi, daar voor mijn kroeg :)

    BeantwoordenVerwijderen