woensdag 9 december 2009

Muziek: Leonard Cohen - Everybody Knows

Dinsdagavond was Nalden te gast bij De Wereld Draait Door. Wie? Nalden. Nalden is bijnaam waarmee een Nederlandse jongen de internetwereld verovert met zijn blog (nalden.net). Maar Nalden is meer dan een bijnaam. Het is een merk, dat zorgvuldig wordt vormgegeven door de man achter de pc. Nalden is een begrip in zijn wereld, de blog-o-sfeer. Bedrijven hebben veel geld over om voet aan de grond te krijgen in deze wereld. Nalden leeft van zijn blog en dingen die daaruit voortkomen. Presentator Matthijs van Nieuwkerk kan er met zijn hoofd niet bij.

Internet is niet langer enkel een communicatiemiddel en informatiebron. Dat was al langer duidelijk. Maar met Twitter, webwinkels, sociale netwerken en blogs ontstaat een wereld die een deel van bestaande verschijnselen overbodig maken. Dingen gedrukt op papier, opgeslagen op cd en dvd. Het knalt nu van schermen en uit boxen, en vaak komt het niet eens meer op harde schijven. Klikken, luisteren, kijken, lezen, rechtsboven klikken en weg is het weer. Kranten, bladen, platenmaatschappijen, uitgevers en de filmindustrie zitten met hun handen het haar. Wat moeten ze nog verkopen?

Het kernwoord van internet is delen. Je kunt van alles delen: films, teksten, programma's, muziek en foto's. Alleen geuren, lichamelijk contact en tastbare dingen laten zich nog niet vangen in bits en bytes. Maar het zal wel een kwestie van tijd zijn, dan download je een Ferrari en ruik je de scheet die je msn-vriend aan de andere kant van de wereld laat, waarop je hem bestraffend een oorvijg geeft.

En hoewel er al boekdruk, televisie en radio waren om dingen te delen, internet is anders. Er is geen enkele vorm van regie, redactie of controle. Je kunt verspreiden wat je wilt. Je hoeft geen zendtijd, drukkers of papier te betalen. Als je ding eenmaal op internet staat, is het slechts nog zaak dat je zoveel mogelijk mensen bereikt. Complottheorieën, porno, zwartmakerij, pesterijen en bedreigingen vinden bijna ongehinderd en vaak anoniem hun weg.

Het vreemde is, wat altijd het vreemde is bij mogelijkheden: mensen gaan dingen doen, omdat het kan. Het heeft geen functie, het brengt geen voldoening, het geeft geen goede indruk, maar toch wordt het gedaan. Ga naar twitter.com, zoek op poepen, en zie hoeveel mensen met de wereld willen delen dat ze een grote boodschap (gaan) doen. Tik een willekeurige andere bezigheid in en je vindt mensen die hun gedachten of ervaringen erover willen delen. Met werkelijk iedereen die de moeite neemt om het te lezen.

Er zij mensen die nog verder gaan. Ze delen alles. Nagenoeg alles. Niemand zal wachtwoorden of pincodes openbaar op internet zetten. Hoop ik althans. Maar verder wordt alles beschreven of vertoond: voor- en tegenspoed, ziekte en gezondheid, tot de dood mens en internet scheidt.Ze gaan met de kont bloot, soms letterlijk. Het zijn foto's, video's en teksten, en het is daar voor iedereen.

"Everybody knows, everybody knows
That's how it goes
Everybody knows"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten