donderdag 17 december 2009

Muziek: Grizzly Bear - Two Weeks

Internet heeft veel veranderd in de muziekindustrie. Waar grote muziekbladen bands konden maken of breken, nu zijn er op internet waarschijnlijk honderden muziekforums en blogs die bepalen welke muziek "hot" is, en welke "not". In Nederlands zijn er fileunder.nl, kindamuzik.net, musicfrom.nl en podiuminfo.nl, en internationaal bepalen allmusic.com en pitchfork.com de muziektrends. Natuurlijk hebben bestaande muziekbladen en omroepen hun weg op het internet gevonden, maar die nieuwe sites zijn vaak onafhankelijker en dus kritischer. Kritisch en vernieuwend zijn is hun handelsmerk.

Pitchfork steekt daarbij boven de rest uit. Zij hoeven niet voor het grote publiek hun aandacht te richten op U2 of Coldplay. Ze zijn zo lekker vrij, en tonen dat door juist onbekende bands naar de voorgrond te brengen. Hun top 100 van afgelopen jaar herbergt veel platen waarvan jij en ik nog nooit gehoord hebben. Vooral weinig Grote Namen en Hippe Nieuwkomers. U2's laatste wordt afgebrand met een 4.2, White Lies (toch voor velen een hippe nieuwkomer) komt niet verder dan een 4.0. Bands die afwijken scoren beter: Radiohead's laatste: 9.3. Wat verder hoog scoort: Animal Collective, Real Estate, Girls, Phoenix, Fuck Buttons en Grizzly Bear. Raak niet in paniek, je loopt niet hopeloos achter. Het is een beweging, ze zijn de nieuwe golf muziekcritici die hun rol spelen en van muziek houden tot een kunst verheven. Het hoort er bij, bij die onafhankelijke vrije internetmuziekjournalistiek.

Daarom is de NRC Rocks zo fijn. Eric Corton zeikt geen platen af, hij zoekt eens per week iets uit dat hij leuk vindt, prijst het de hemel in en laat je dan met rust. Bekend, onbekend, hij heeft er lak aan. In tien minuten tijd weet je wat je moet weten over de band van de week, krijg je iets te horen om te kijken of je het wat vind en dat is het. Soms ken je het al, soms vind je het niks, maar soms vind je het te gek. En daar draait het om. Je wil niet lezen welke muziek slecht is en niet beluisterd dient te worden. Je wil muziek ontdekken die je aanstaat.

Wat mij aanstaat is Grizzly Bear, inderdaad opgepikt via die kritische internetsites. Maar alleen niet meer obscuur meer, 3FM en tv-series hebben het al laten horen. Two Weeks is een superfijne plaat. Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten