zaterdag 5 december 2009

Muziek: Volbeat - Still Counting

"Drie vrienden gaan naar het café. Ze drinken en eten wat, en vragen dan om de rekening. Ze moeten 25 euro betalen. Ze betalen allen een tientje, nemen ieder één euro terug en geven de rest als fooi. Hoeveel heeft elke persoon betaald?"

Dit is het raadsel dat werd voorgelegd in het café, en het was al laat. "Daar kom je niet uit, hè?". Jawel, ik kwam er wél uit, het was en is 9 euro per persoon. Maar die avond werden we het niet met elkaar eens ("Waar blijft die ene euro dan?"). Meerdere pogingen om iedereen te overtuigen van de uitkomst van deze rekensom, leidde alleen tot enige twijfel aan ons telsysteem: "Het ligt eraan waar je begint te tellen, bij nul of bij één." Mijn vriend besloot het op het probleem op zijn werk voor te leggen, ik raadde hem af om dat te doen waar zijn baas bij was.

Een week later: "Ik weet het, ze betalen ieder 9,3333333... euro! Want je deelt 28 door 3." En dan durven ze in de kranten te twijfelen aan het rekenonderwijs in Nederland. Maar dit keer is het nog vroeg, en de beste man laat zich overtuigen van het juiste resultaat (25 euro betalen, plus 2 euro fooi, is 27 euro, ofwel 9 euro per persoon). Onze lerares van groep 5 op de basisschool heeft zich inmiddels drie keer omgedraaid in haar graf. En dat terwijl ze nog leeft.

"Counting all the assholes in the room
Well I´m definitely not alone, well I´m not alone
You´re a lier, you´re a cheater, you´re a fool
Well that´s just like me yoohoo and I know you too
Mr. Perfect don´t exist my little friend
And I tell you it again, and I do it again
Counting all the assholes in the room, Well I´m
definitely not alone, well I´m not alone"



PS. we waren afgelopen zaterdag in Enschede om Volbeat live te zien. Vet cool, en een lekkere bak herrie. En een ander raadsel, een bonus: welke rekenfout werd er gemaakt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten