donderdag 10 december 2009

Muziek: Boh Foi Toch - Vrouw Begeerdink

Boh Foi Toch is een Achterhoekse band die vooral cajun en zydeco speelt. Deze muziek komt uit voort uit Louisiana, en werd oorspronkelijke gespeeld door de zwarte Franstalige bevolking. Maar Boh Foi Toch trekt vooral liefhebbers van de plattelandscultuur uit Oost-Nederland. Zanger Hans Keuper is een echte verhalenverteller, die met scherpe teksten de wereld om zich heen beschrijft. Dit is ook het geval met Vrouw Begeerdink, van het eerste album Zeet de Jongs.

De ik-persoon in Vrouw Begeerdink (een woordspeling op begeren) is man uit het dorp waar hij en mevrouw Begeerdink wonen. Hij komt zich bij haar beklagen, omdat zij de mannelijke bevolking van het dorp het hoofd op hol brengt met haar gewaagde kleding. Hij klinkt afkeurend als hij spreekt over haar te korte rokjes en te volle bloesjes. De mannen in het dorp kunnen het staren niet laten, en werken zich daarmee in de nesten (vliegen in de doornheg, vallen van de fiets). Zelfs gerespecteerde mensen als de pastoor en de notaris lijken niet koud voor haar (ze krijgen de jacht weer in het bloed). Het dorp is niet meer wat het was, de vrouwen zijn kwaad en de mannen van slag. De mannen willen allemaal een hond kopen die ze dan laat in de nacht kunnen uitlaten, om zo te kunnen gluren bij mevrouw Begeerdink. Want haar gordijnen zijn te dun en te smal, en ze hunkeren naar nog meer bloot. En wat ze niet zien kunnen ze wel verzinnen. Tot hier komt de ik-persoon oprecht over als een man die de hele zaak verafschuwt en wil dat "vrouw" Begeerdink zich kuiser kleedt zodat de het afgelopen is met de ophef. Maar dan slaat hij om en laat hij zijn ware aard zien. Hij is net als de rest en wil maar één ding: Vrouw Begeerdink en dromen van een land waar niet vaststaat wat normaal is en moraal niet bestaat.

klik hier voor de hele tekst

1 opmerking:

  1. Je komt vast ergens hier uit het oosten als je Boh Foi Toch kent...? Rock 'n roll op trekzakken, zeg ik altijd... goeie muziek, maar live zijn ze helemaal super! Vroeger was hier (Haaksbergen) jaarlijks het Watermöllefestival, georganiseerd door o.a. Hans Keuper en met elk jaar Boh Foi Toch in de line-up, dat mis ik echt!

    Maarre... interessante weblog, ik kom vaker langs!

    BeantwoordenVerwijderen