vrijdag 20 maart 2009

Muziek: Grateful Death - Box of Rain

Soms ben je somber. Werk of school zit tegen, of is alleen gigantisch oninteressant. Je zit binnen, het regent buiten. Op tv is het journaal op met crisis- en oorlogsverhalen. Mensen lijken alleen met je te praten als dat strikt noodzakelijk is. De radio speelt nummers die zo vaak zijn herkauwd dat het net als bij kauwgom niets meer is als een stukje taai rubber. Kortom, het ziet er niet best uit. En je weet zelf dat het allemaal tussen de oren. Your head is a box of rain. Werk jezelf tegen en ga gewoon door. Alles gaat voorbij. Het leven is een grote economie, die recesseert, depresseert, crisist, stagneert, opklimt en floreert.

Maar mensen willen daar niet meer aan. Iedere tegenslag of teleurstelling moet een oorzaak hebben, en het liefst moet het bij iemand in de voeten worden geschoven. En helemaal mooi is dat je er nog centen aan overhoudt. Een vliegtuig valt uit de lucht, je zit erin en je overleeft het. De kans op het samenvallen van deze drie feiten is vele malen kleiner dan dat je de lotto wint of dat je uitglijd over een bananenschil en je hoofd breekt op de stoep. Je kunt weer gaan geloven in God of Allah. Of gewoon thuis een feestmaal houden met je lievelingsgerecht en favoriete drankje. Maar er zijn mensen redeneren dat je hiervan ook een traumatische situatie kunt maken, waar je ontzettend onder geleden hebt, en dat is nooit te repareren. Een paar ton in stabiele euro's zou wel helpen natuurlijk.

Zo is Haaksbergen verbonden aan het elektriciteitsnet met een hoogspanningsverbinding. In 2005 viel er heel vreemde sneeuw, die bleef plakken aan de kabels van deze verbinding. Met als gevolg dat deze kabels knapten onder het overgewicht. Stroom weg. Paniek, Haaksbergen mag zich verheugen op een plaats in het nationale nieuws. Crisiscentra worden ingericht, aggregaten worden uit het hele land opgehaald. Maar de camera's zijn er eerder, al lopen die ook op stroom. Iedereen die verantwoordelijk wordt gehouden en de mensen die het hards klagen komen in beeld. Essent zal failliet zijn als het alle geëiste bedragen betaalt (maar dat hoeven ze niet en doen ze uiteraard niet). Bij ons in het dorpscafé wordt ook zo'n centrum ingericht. Er is hier 's zaterdags alweer stroom, want boeren krijgen voorrang bij het uitdelen van de noodstroom. Eensgezind werd het gezellig en er werd besloten dat wij niet gek werden van een beetje minder stroom.

Blijkt er toch nog iemand te wonen in ons midden die voor de camera zich verontwaardigd afvraagd waar het leger blijft. Een importvrouw uit niet-hier-uit-de-buurt. Wat van ver komt is niet altijd goed.

Negen maanden later komt Haaksbergen weer in het nieuws. Dit keer is het leuk nieuws, dus de aandacht is vele malen minder. En is een kleine baby-boom in Haaksbergen. Leuk voor zo'n kind: "Als het leger er toen maar op tijd was geweest, dan hadden we jou tenminste niet gehad!"

"Look out of any window
any morning, any evening, any day
Maybe the sun is shining
birds are winging or
rain is falling from a heavy sky"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten