vrijdag 27 maart 2009

Muziek: Nick Drake - Pink Moon

Het staat op de t-shirtjes van de Band Zonder Banaan: "Verstand op nul en nadenken". Waarschijnlijk vooral bedoeld om mensen die achter je lopen te doen denken: "Hé, dat kan helemaal niet!" Nu is de BZB een geweldige band op hemelvaartmiddag met bier achter de kiezen, bier in de handen en nog heel veel bier voor de boeg. Maar die gedachte klopt niet helemaal.

Want niets denkt zo fijn als het denken op het moment dat je niet ertoe gedwongen wordt door je omgeving. Je bent niet in gesprek, hoeft niet aan het werk en hebt geen verdere afleiding: je systeem staat op stand-by, het verstand op nul. Misschien staat er muziek aan. Geen bikkelharde rockshit, maar zoiets als hierboven, of gewoon onbelangrijk achtergrondgeluid. Tenzij je moe bent en ieder vrij moment in slaap valt, denk je nu de mooiste dingen, en daardoor weer andere dingen. En dat gaat zo maar door, zonder sturing, tot dat je denkt: "dat ik daar niet eerder aan heb gedacht!"

Maar helaas, je verstand staat op nul, en je hebt dus geen pen en papier bij de hand. Dus hoop je maar dat het zolang blijft hangen. Deze momenten zijn er elke dag een paar keer. Je zit op de fiets, je poetst je tanden, je zit in de trein, de auto of de bus, of je bent bezig in slaap te vallen. In de trein zie ik wel mensen druk bellen, notulen nakijken, huiswerk maken, make-up bijwerken en meer dingen omdat ze het jammer vinden niets te doen in die tijd. Doe toch 'henig an'. Misschien kom je wel met het idee dat alle andere ideeën overbodig maakt. Of, wat meer waarschijnlijk is, heb je gewoon een moment van rust gehad.

"Saw it written and I saw it say
Pink moon is on its way
And none of you stand so tall
Pink moon gonna get ye all
And it’s a pink moon"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten